Halk Eğitim Merkezi 23 Mart 2021, 10:44
Tatlısu Belediyesi Halk Eğitim Merkezi
El Sanatları, geniş ve derin tarihi sebebiyle büyük zenginliğe sahiptir.
Belediyemiz Halk Eğitim Merkezi, Tatlısu Aktunç Mahallesin de 2007 Yılında kuruldu. Özellikle göçten doğrudan veya dolaylı etkilenen kadınlarımızın, yaşam kalitesini iyileştirmeye Ev Ekonomisine katkı ve kentsel yaşama katılımını arttırmayı sağlamak amacıyla belediyemiz tarafından hizmete açıldı.
Halk Eğitim Merkezimiz vizyonu vasıfsız, Okuma Yazma bilen veya bilmeyen kadınları Temel Eğitim, Mesleki Eğitim ve Sosyal Kültürel faaliyetlerle destekleyerek aile ve kent yaşamına daha aktif olarak katılımını sağlamaktır. Tatlısu da yaşayan kadınların Halk Eğitim merkezine müracaat edip kayıtlarını yaptırdıktan sonra eğitimlerden ücretsiz olarak faydalanmaktadır.
Halk Eğitim Merkezimizde, Kurslara devam eden kadınlara zaman zaman Sağlık, Temel Hijyen, Kadın Hakları, Anne Eğitimi , Aile içi iletişim ve bunun yanında bir çok Eğitim Seminerleri verilmektedir. Ayrıca Sosyal ve Kültürel faaliyetlerden de yararlanmaktadırlar.
Merkezimizde devam eden kurslar:
Lefkara Nakışı:
Lefkara Nakışı (Lefkaritika Olarak bilinir)Turistlik bir obje olarak vitrinlerde yer almaktadır. Seri üretim ve baskın kültürler karşısında Kıbrıs kültürünün önemli bir parçası olan Lefkara İşi günümüze göre yenilenip sunuma çıkmıştır.
Sele-Sini-Sesta
Sele –Sini- Sesta günümüze kadar uzanan köyümüzün vaz geçilmez el sanatıdır. Bu el sanatı, Belediyemiz tarafından özel olarak ekilen buğday kalemi ve cifcik adı verilen tül biçiminde. Dere kenarlarında yetişen ince telli bir bitkiden yapılmaktadır.
Pazarlarda yerli halkın ve turistlerin el emeği ürünlere daha çok talepte bulunup ilgi gösterdiği “yabancı ülkeden Kıbrıs’a bir turist geldiği zaman , almasa bile kültürümüzde bulunan Lefkara , İpek Kozası, Sele, Sini ,Sesta, nerede kullanıldığını sormasını isterim. Kıbrıs’a gelen bir insan hellimin tadını, Harnuplu Ekmeğin tadını, çöreğin tadını, çitlembikli bittanın tadını, pilavunanın tadını, Harnup Pekmezini, tatmasını isterim Kültürümüzü ancak böylelikle keşfedebilir, hoşuna gidip o zaman kültürümüzün bir parçasını ülkesine taşıyabilir” Elinin emeğini, Halk Eğitim Merkezimizde satışa sunarak evine katkı sağladığını belirten kadınlarımız bu sayede bir çok turistin kültürümüzle tanıştığını ve bundan son derece mutlu olduklarını ifade ediyor.
Halk Eğitim Merkezi Olarak Güzel bir proje için yeni bir yola çıktık. “Köyden Sofralarınıza sloganıyla” Kadınlarımızın evlerinde ürettiği ürünleri evlerinize kadar Mr. ORDER ile ulaştıracağız. Böylece Üreten Kadınlarımıza destek olacağız. Bu projede bize destek veren Belediye Başkanımız A.Hayri ORÇAN, Güven Taşcı ve Değerli eşi Gökçe Keçeci ve Mr Order ailesine teşekkür ediyoruz...
#üreterek kalkınacağız/Sakin Şehir Tatlısu
Zeytin Yağından Sabun Yapımı:
Sabun kullanımı, günümüzde yaşantımızın önemli bir parçası haline gelmiştir. Zeytin bitkisinin yetiştiriciliğinin yapıldığı bölgemizde sıklıkla kullandığımız zeytinyağı sabunu; günlük hayatımızın bir parçası olmakla kalmayıp, temizliğin, doğallığın ve sağlığında simgesi olmuştur. Zeytinyağı sabununun kalitesi; saflığından, yapımında kullanılan zeytinyağından ve üretim yönteminden ileri gelir. Özellikle son yıllarda zeytinyağı sabunu yapımında; zeytinyağı kaynatılmadığı için sahip olduğu üstün özellikleri koruyarak, soğuk sabun üretim yöntemi ile merkezimizde üretilmektedir.
İpek Böceği Yetiştiriciliği ve İpek Kozası Sanatı :
İpek böcekleri yumurtalarından çıkıyor, uyku aşamasını geçiriyor, yumurtadan çıktığı andan itibaren 10 bin kat büyüyerek günü gelince kozasını kendi örmeye başlıyor. Bunların hepsi ciddi bir emek ve öğreti. Kozadan çıkıyor, kelebek oluyor, yumurtalarını bırakıyor ve ölüyor; döngüsü bu şekilde üretilen İpek Kozalarından hanımlarımız tarafından yapılan tablolar oldukça yoğun ilgi görmektedir.
Halk Eğitim Merkezimizde Haftanın Bir günü Ev Ekonomisi Dersinde Yöresel Yemekler Ve Kahvaltılar Hazırlamaktayız bu da o güzel günümüzden bir anı.
Ebru Sanatı:
Ebru sanatı, ebru teknesinde renklerle sanatçının ruhunu yansıttığı, suya resmettiği karışımdan oluşan ahenk sanatıdır. Yaratıcılığı ve hayallerin resmedildiği ebru sanatı Osmanlı dönemlerine kadar uzanır. Ebru sanatında hangi malzemeler kullanılır?
Kullanılan Malzemeler:
- Mat ve emici özelliği bulunan, Hamur kağıt,
- Kitre adı verilen yapıştırıcı, tekne(içerisine kitre konulup hazırlanır),
- Boyalar(oksit sarı, oksit kırmızı, oksit siyah, lahur çivit mavisi en fazla kullanılan renklerdir.)
- Öd; renklerin kitrenin üzerine yapışmasını sağlayarak sabitleşmesi için kullanılır.
- Biz; ebruya şekil vermek için kullanılan materyaldir.
- Fırça
Halk Eğitim Merkezi, Bölgemizde bulunan Yabancı Uyruklu Vatandaşlarımızında Hemen Hemen Hergün Ziyaret edildiği bir mekandır. Bazı Yabancı Uyruklu Vatandaşlarımızında merkezimizde üyelikleri bulunmaktadır ve kültürümüzü öğrenmektedirler.
Tatlısuda Bölgemizi ziyarete gelen Turistler özellikle Yürüyüş Parkurumuzu Ve Tarihi Mekanlarımızı gezerek Halk Eğitim Merkezimizde Üyelerimizin hazırladığı gözleme çeşitleri yöresel kahvaltılar ve birçok el ürünlerinden hizmet satın almaktadırlar.
Tatlısu Belediyesi KKTC’nin Beşinci Cittaslow ( Sakin Şehir ) Belediyesi Ünvanını kazandı. Belediye Başkanımız A. Hayri ORÇAN Tatlısu’da yerel kalkınmayı sağlamak, insanların geleneksel üretimlerini, yiyecek ve el sanatlarını , çalışarak elde ettikleri ürünleri birinci elden tüketiciye ulaştırmak , sağlıklı ürün yetiştirmek , turizm alanın da bölgenin tarihi kültürel miras’ın korunması gibi çalışmaları bulunduğunu kaydetti. Belediye bünyesindeki Halk Eğitim çatısı altında bölge kadınlarına yönelik Kıbrıs Kültürüne ait el sanatları kurslarının devam ettiğini , yöresel yemeklerin ve reçellerin üretildiği bir merkez haline dönüştürüldüğünü ayrıca kültürün yaşatılıp gelecek nesillere aktarılmasını sağlandığını belirtti.